Szép szavak #1: "Innováció"

2010.07.23. 20:48 - meynabi

Mi is az innováció?

„Az innováció egy ötlet átalakulása vagy a
piacon bevezetett új, illetve korszerűsített termékké, vagy az iparban és kereskedelemben
felhasznált új, illetve továbbfejlesztett műveletté, vagy valamely társadalmi szolgáltatás
újfajta megközelítése.”

Blabla...

Egyszerűsítve fenntartható fejlődésnek hívják.

Mi is ez a fenntartható fejlődés egy vállalat szempontjából? Nézzük csak.

Van egy termékem, ami jó, minőségi stb. A fogyasztóknak ez jó? Nyilván, mert veszik. Igen ám! De mi van ha már mindenki vett 1 ilyet akinek szüksége van rá??? Nem tudunk többet eladni belőle!!! Itt jön képbe az innováció, más szóval az átbaszás. Kitaláltunk 1 fasza dolgot, itt van az asztalon. Butítsuk le! Piacra vele! Telítődik a piac? Engedélyezzünk 1 letiltott funkciót, piacra vele!

Gyakorlati példa, hogy a még hülyék de kíváncsiak is megértsék: asztali DVD player.

Kezdetekben vala a mezei csak DVD-t lejátszani képes verzió. Mikor már mindenkinek volt, kijött a divxes. Firmware nuku hozzá, merthogy szopjanak le a fogyasztók. Kis idő múlva már mp4 meg minden. Ezután már akadt FW frissítés is. Csak szééépen adagolva! A kockák először megveszik az elsőt. Utána "húúúú divxes!" jön a 2. Aztán "mp4et akarok lejáccani" érkezik a 3. Végül megveszi a 4-iket is.

Innováció nélkül mi van? Vesz az ember 1et, ami tud mindent, mert a technológia ott van a gyárban, oszt olyat gyárt. Viszont innovációval 4x megveszi ugyanazt a készüléket, mert basztuk belerakni a már kezünkben levő technológiát!

Ééérted?!?

Ugyanez a folyamat végigkövethető a DVD felvevők evolúciójában is. Amíg voltak a piacon(azaz gyárkészleten) HDD nélküli verziók, addig utóbbiak ára 100ezer ft fölött voltak.

Van másik példa is, ha az előbbi nehéz lett volna: fényképező.

Vegyél egy Canon PS 720IS-t.

Max záridő 15sec, min 1/2500-ad, csak jpg-ben rögzít.

Rálököd a chdk nevű kis szoftvert, és lőn: záridő max60mp, min1/25000-ed, és tud RAW-ot, ami a tükörreflexesek privilégiuma! Persze azért adjál ki több százezret!

Maga ez a kis szaros gép tudja, csak letiltják, nehogymár ilyen tudású géped legyen 40ezerért!

Aki most sem érti, az üljön le, egyes.

Na ez az a kibaszottnagy innováció, ami oly szépen hangzik, közben meg ekkora mocsokságon alapul!

Feltétele a fogyasztói társadalom, aminek feltétele a tudatlan vezethető birkák kinevelése, ami sajnos napjainkban már az iskolákban elkezdődik.

Birka, vagy ember? Döntsd el b+.

 

2010. július 23. 20:48

A bejegyzés trackback címe:

https://aegvket.blog.hu/api/trackback/id/tr232171761

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása